Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
Skåne

Mobbning bakom många gymnasieavhopp

"Skolan måste börja se eleverna"
1:50 min

Just nu pågår ett forskningsprojekt vid Malmö Högskola där man undersöker varför unga människor hoppar av gymnasiet. Projektet heter "Osäkra övergångar".

Anders Lovén är universitetslektor på högskolan i Malmö har intervjuat unga som hoppat av och han säger att en av de vanligaste anledningarna till avhopp är mobbning.

– Det sker mobbning på svenska skolor dagligen och där måste det bli tuffare tag, säger Anders Lovén.

2009 kom en rapport från Skolverket som visade att Malmö är en av de kommuner i landet där flest hoppar av från gymnasiet. Nio procent av Malmö-eleverna hoppade av eller gjorde studieavbrott efter ettan. Lägst andel avhopp i Skåne hade Lund, Osby, Bjuv och Ängelholm där bara en procent av eleverna hoppade av. Färsk statistik visar att siffrorna mer eller mindre är oförändrade idag.

Det finns inget enkelt svar på varför ungdomar hoppar av säger Anders Lovén men i fallet med de ungdomar han följt så handlar det om trassliga hemförhållanden.

– Flytt och splittrade hem kan ligga bakom. Vilket är rätt vanligt idag, säger Anders Lovén.

En stor del till att ungdomar hoppar av är mobbning och utanföskap. Anders Lovéns forskning backas upp av Ungdomsförbundets granskning som också ser kopplingen mellan avhopp och mobbning.

– Risken att bli långvarigt arbetslös är stor för de elever som inte avslutar sin gymnasieutbildning. Skolans uppgift är inte att förändra välden men de måste börja uppmärksamma elever som upplever utanförskap och som inte upplever att skolan ser dem, säger Anders Lovén.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".