1 av 2
Foto: Frida Hedberg / Scanpix
2 av 2
Peter Svensson, överläkare och ansvarig för AT-utbildningen vid Skånes universitetssjukhus. Foto: Petra Haupt / Sveriges Radio
Lund

Bottenbetyg för SUS i Lund

1:41 min

Läkare som gör sin allmäntjänstgöring på Skånes universitetssjukhus i Lund är mest missnöjda i hela landet, och flera andra skånska sjukhus hamnar också långt ner på listan. Det visar den enkätundersökning som Sveriges yngre läkares förening gör varje år.

– Vi tror att det har sina förklaringar. Vi vet att det var relativt turbulent under våren på exempelvis akutsjukvården i Lund, och jag tror att det finns en del förklaring i detta, säger Peter Svensson, överläkare och ansvarig för AT-utbildningen vid Skånes universitetssjukvård.

Sjukhuset i Lund hamnar alltså sist, när AT-läkarna i landet betygsatt sin utbildning. Även Malmö, Landskrona, Helsingborg och Ängelholm hamnar bland de tio sjukhusen i botten. Bäst i landet är Gällivare sjukhus.

Enkäten har besvarats av AT-läkare som är medlemmar i Sveriges yngre läkares förening, SYLF, och för Malmö och Lund är det färre än hälften av AT-läkarna i tjänst som svarat. Enkäten innehåller många frågor, men det är bara en som ligger till grund för rankningen: vilket sammanfattande betyg vill du ge din AT?

Nyheterna har pratat med två AT-läkare i Malmö, som båda tror att besparingar, anställningsstopp och omorganisation har haft betydelse för den låga placeringen, och även att lönen ligger lägre än på många andra platser. Peter Svensson håller med men säger att sjukhuset redan i höst gjort mycket för att förbättra för AT-läkarna. Det är viktigt, säger han.

– Absolut, och Skånes universitetssjukhus jobbar kontinuerligt med att försöka komma uppåt på AT-rankningen.

Peter Svenson säger att sjukhuset ser allvarligt på resultatet, men att en enkätundersökning som gjorts internt på Skånes universitetssjukhus bland AT-läkare ger en mer positiv bild.

Det skånska sjukhus som hamnar högst i SYLF:s rankningen är Hässleholms sjukhus, som hamnar på en delad tiondeplats. Enligt AT-samordnaren Gunilla Juhlin är det ett medvetet arbete med att bland annat förbättra handledning och stödet till AT-läkarna som ligger bakom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista