Yvonne Tingslund (röda byxor) med familj. Foto: Svjetlana Pastuhovic / Sveriges Radio
Skåne

Mammor i samkönade par tvingas fortfarande adoptera sina barn

"Jag tycker att det var lite förnedrande"
1:55 min

Samkönade gifta par som får barn genom insemination utomlands får fortfarande adoptera sitt eget barn, trots att en statlig utredning redan 2007 slog fast att lagen bör ändras för att samkönade par inte ska särbehandlas.

– Det är byråkratiskt och föråldrat att man ska behöva kollas. Herregud, man ser väl att vi är gifta och vi vill ha barn ihop. Då borde man automatiskt kunna bli föräldrar båda två, säger Yvonne Tingslund.

Yvonne och hennes fru Tina Tingslund fick sitt första barn för tre år sedan, genom insemination i Danmark. I juli 2010 föddes Lova. Precis som alla andra nyblivna föräldrar, var Yvonne och Tina överlyckliga. Men för familjen Tingslund började här ett långt och hårt arbete för att Tina, som inte födde Lova, skulle få bli förälder i lagens mening.

Hade Tina varit en man hade det skett automatiskt när Lova föddes genom den så kallade faderskapspresumtionen i föräldrabalken. Men nu fick Tina istället adoptera sin egen dotter, trots att paret är gifta. Bland annat så kom familjerättsbyrån på besök för att utreda familjen.

– Jag tycker att det var lite förnedrande, man kände sig väldigt granskad och liten på jorden, säger Tina Tingslund.

Hela adoptionsprocessen tog drygt sju månader. Under den tiden hade Lova bara en vårdnadshavare. Skulle något hända Yvonne, till exempel under förlossningen, skulle Tina inte ha haft någon rätt till Lova alls.

– Nej, jag vet egentligen inte vad det finns för skydd. Hade Tina automatiskt blivit förälder då? Det har jag egentligen svårt att tro, för Tina var ju ingenting till Lova då, säger Yvonne Tingslund.

Två år efter sin syster kom också Lykke. Då fick familjen gå igenom samma process igen. Den här gången skulle Yvonne utredas eftersom Tina födde Lykke. Papper skickades fram och tillbaka till bland annat tingsrätten och familjerättsbyrån kom på besök igen.

– Man ser att vi är gifta Tina och jag, räcker inte det? Att vi är som vilket par som helst, heterosexuellt som homosexuellt. Varför ska vi behöva gå igenom en sådan här utredning, undrar Yvonne Tingslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".