Foto: Lars Pehrson/Scanpix
Sydöstra Skåne

Våldsutsatta hittar inte till Kriscentrum

1:33 min

Över 500 kvinnor i Sydöstra Skåne utsattes för våld i nära relationer förra året. Det visar siffror från Polisen och Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Men trots att kommunerna i snart ett år haft Kriscentrum sydöstra Skåne är det inte så många kvinnor som hittat dit.

I det lilla gatuhuset, mitt i centrala Tomelilla finns Caroline Ljung Blom och hennes kollega Anna Kindberg, för att ta emot våldsutsatta personer som behöver hjälp.

– Alla känner nog inte till att vi finns här. Det är ingen väntetid alls som det ser ut nu, säger Caroline Ljung Blom på Kriscentrum i Skåne.

Kriscentrum Sydöstra Skåne är ett samarbete mellan Tomelilla, Simrishamn, Sjöbo, Skurup och Ystad. Förra året gjordes 108 polisanmälningar om våld mot kvinnor i nära relationer i de fem kommunerna, och med BRÅ:s beräkning av mörkertal betyder det 540 kvinnor. På Kriscentrum kan man få samtal och stöd utan kostnad och utan journaler.

Centret startades med medel från Socialstyrelsen. De flesta hjälpsökande kommer från Ystad och Tomelilla, men Elisabeth Andersson socialchef i Tomelilla är alla kommunerna villiga att finansiera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista