1 av 2
Anders Pettersson Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
2 av 2
Anders Pettersson går runt bland resterna av den omtyckta apan. Foto: Kristoffer Lieng/Sveriges Radio
Osby

Ovanligt många fall av skadegörelse i Osby

12 min

Osby har varit hårt drabbat av skadegörelse den senaste tiden. Fönster har skjutits sönder med luftgevär, nyligen förstördes konstverket "Apan och kaninen". I helgen hade någon placerat en fyrverkeripjäs utanför en personalingång vid kommunhuset. I går träffades kommunens krisledningsstab.

– Vi hade inbrott på baksidan för ett par månader sedan och för två veckor sedan var det på framsidan. Oftast hinner de aldrig ta någonting men de fördärvar och ställer till problem, säger Fredrik Andersson som driver ett fik i Osby.

Vad tror du att det beror på?
– Det är svårt att säga men uppenbarligen är det folk som inte förstår, säger Fredrik Andersson.

I helgen var det någon som hade fäst en fyrverkeripjäs vid en personalingång till kommunhuset. När den gick av krossades en fönsterruta men inget annat hände.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här, vi vill inte att människor ska känna sig otrygga här, säger Anders Petterson (C), kommunstyrelsens ordförande i Osby.

Ett par av kommunens skolor har också beskjutits med luftgevär.

Vad kan kommunen göra?
– Vi kan be allmänheten att komma med iakttagelser så fort som möjligt. De kan kännas obetydliga men när man lägger ett pussel går det kanske att se ett samband, säger Anders Pettersson.

Fyrverkeripjäsen i helgen hade fästs på en dörr som används som ingång av personalen i kommunhuset men Anders Pettersson tror egentligen att den var tänkt för polishuset på samma bakgård.

– De har ju inte lyckats komma in och det tror jag egentligen inte heller var det som var meningen, säger han.

Han säger också att kommunen diskuterar att se över säkerheten.

– Flera har frågat om vi inte ska kamerabevaka baksidan av kommunhuset och polishuset, säger Anders Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista