Simon Wikstrand och Andreas Gartmyr ligger bakom Helsingborgs Marathon. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
EM

Tjusiga vyer och tuff backe i Helsingborgs nya mara

6:28 min

Nedräkningen har börjat. Om ett år, närmare bestämt den 13 september 2014, arrangeras Helsingborgs Maraton för första gången. Och förberedelserna pågår redan för fullt, både inför loppet och arrangemanget. 550 löpare har redan anmält sig. 

– Det har saknats ett maratonlopp här. Och vi älskar att löpa. Så ett maraton kändes helt rätt, säger intiativtagaren Andreas Gartmyr som själv gillar att springa barfota och i lagom takt.

Banan kommer att sträcka sig runt hela stan. Från City ut till Råå småbåtshamn, Ättekulla naturreservat, Ramlösaparken, Olympia, Fredriksdal, Kärnan, Pålsjö skog och Sofiero. Och så är det dags för en spektakulär avslutning med först 700 meter tung uppförsbacke, serpentinväg i Laröd, och sedan 4 kilometer ned till stranden. Sista biten in till mål springer löparna längs havet.

– En av de vackraste avslutningarna i Sverige, lovar Simon Wikstrand som är den andra av de två initiativtagarna.

Runt 550 löpare är anmälda hittills, fast det återstår ett helt år. De båda räknar med 1500 löpare på startlinjen, plus kanske lika många till i den maratonstafett för 4-mannalag som ska avgöras samtidigt. Minst 300 funktionärer kommer att behövas.

– Och vem som helst kan klara ett maratonlopp, säger Simon Wikstrand. Man ska bara vilja, vara motiverat och rätt förberedd. 369 dagar är gott om tid att träna på.

Själva har Andeas och Simon försummat träningen en del eftersom förberedelserna för Helsingborgs Marathon tar allt mer tid. Och inte kommer de att kunna vara med i själva loppet heller.

– Kanske kan vi springa dagen efter, hoppas Andreas Gartmyr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista