1 av 2
Högspecialiserad barnsjukvård är ett av de områden som får mer pengar nästa år. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix
2 av 2
Michael Sandin Foto: Christiaan Dirksen/Region Skåne
Skåne

Mer pengar till högspecialiserad vård

1:53 min

De skånska sjukhusen kommer nästa år att få 600 miljoner kronor mer än i år, men av dem går mer än hälften till att täcka vanliga kostnads- och löneökningar. Den satsning som görs är på Skånes universitetssjukhus, som får 200 miljoner kronor till den högspecialiserade vården.

– Universitetssjukvården i Skåne ska kunna fortsätta att vara ledande i landet och världen inom vissa specifika saker. Man ska vara så nära mänsklighetens förmåga man kan när det gäller att hjälpa människor som är svårt sjuka, säger regionrådet Michael Sandin (M), ordförande i vårdproduktionsberedningen.

Men hur kommer de här satsningarna att till exempel komma kvinnokliniken till del, som har haft stora problem under året?

– Satsningen kommer alla till del, eftersom delar av den här högspecialiserade vården bedrivs redan i dag men finansieras av pengar som egentligen har varit tänkta för den vanliga sjukvården. På så vis kommer den hela vården på SUS till del.

Den styrande femklövern erkände alltså i dag att delar av den högspecialiserade vården är underfinansierad, vilket gör att pengar tas från bassjukvården på SUS i stället. Nästa år ska Skånes universitetssjukhus därför få 200 miljoner kronor extra, där hälften ska gå till underfinansierad vård som till exempel högspecialiserad barnsjukvård, viss behandling av Parkinsonpatienter och hjärt- och lungtransplantationer. Resten ska göra att sjukhuset har råd att använda nya metoder och mediciner som till exempel vid behandling av MS och vid benmärgstransplantationer.

De övriga sjukhusen i Skåne får bara en normal uppräkning för att ha råd med löne- och kostnadsökningar. Ändå tror femklövern att satsningen på SUS och den på vårdcentralerna, som presenterades i förra veckan, kommer att lätta trycket på alla sjukhus. Dessutom finns det ytterligare 480 miljoner kronor att fördela, där en del ska gå till cancervården, men exakt fördelning blir klar först senare under året.

I dag ville politikerna mest ge bilden av ett stort pengatillskott till vården nästa år, men det innebär inte att verksamheterna nu kan slappna av helt, säger Michael Sandin.

– Slappna av ska vi aldrig göra. Då kommer det att gå illa, utan det gäller att fortsätta att ha fokus på det som är väsentligt - att ge bra vård, att bemöta patienterna rätt, att jobba med tillgängligheten och att givetvis ha kontroll över sin ekonomi och sina siffror, säger han.

Socialdemokraterna i regionen avfärdar satsningarna och anser att pengarna inte räcker ens för att täcka årets underskott, och Vårdförbundet Skånes ordförande Mats Runsten anser att femklövern försöker gasa och bromsa samtidigt. Han välkomnar satsningen på SUS men tror inte att den räcker.

– Det är tveksamt. Nu när det har varit anställningsstopp i ett helt år, så har man dragit ner på väldigt många vårdplatser och mycket personal har fått lämna. Frågan är hur mycket det kostar att bygga upp det här igen. Jag tror att det här kommer att bli mycket dyrare än vad man tänkt sig, säger Mats Runsten.

Men menar du att anställningsstoppet har gjort att man har förlorat kompetent personal som hade behövts nu, när man ska satsa?

– Ja, så är det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista