Eva Holmström, Ann Hultstrand och Anna Ranstedt jobbar på Edens BVC i Malmö och blir illa berörda när familjerättsbyrån ringer. Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio
Malmö

Vårdpersonal upprörs av ojämställd lag

1:56 min

Vårdpersonal i Malmö reagerar starkt på att samkönade gifta par fortfarande tvingas adoptera sitt eget barn om de insemineras utomlands till skillnad från heterosexuella par där pappan automatiskt blir vårdnadshavare. På barnavårdcentralen Eden i Malmö blir man uppringd när familjerättsbyrån utreder familjerna och sjuksköterskorna märker att samkönade par blir särbehandlade.

– Här är det ju en specialbehandling av just dessa föräldrarna, säger Eva Holmström som är barnsjuksköterska på barnavårdscentralen Eden i Malmö.

Vad tänker du om det?
– Jag vet inte varför de skulle vara sämre föräldrar eller att de skulle vara mer ifrågasatta än andra, säger Eva Holmström.

Eva Holmström och hennes kollegor blir alltid lite illa till mods när familjerättsbyrån ringer i de här ärendena. Det gör de nämligen när ett samkönat gift par har fått barn efter en insemination i till exempel Danmark. De ringer inte när det handlar om ett heterosexuellt par.

Det här beror på att lagen ser olika ut. När ett gift heterosexuellt par insemineras utomlands så blir mannen automatiskt pappa när barnet föds, på grund av den så kallade faderskapspresumtionen. Men om ett samkönat gift par gör samma sak så är det bara den mamma som har fött barnet som räknas som vårdnadshavare. Den andra måste adoptera barnet.

För att kunna göra det ska familjerättsbyrån göra en utredning av familjen. Där ingår bland annat att ringa till barnavårdscentralen.

– De ringer och frågar bland annat om föräldern är aktiv, kommer hit, hur längd- och viktkurvan ser ut och om jag har sett något som inte verkar vara som det ska vara, säger distriktssköterskan Ann Hultstrand som har fått samtal från familjerättsbyrån.

På barnavårdscentralen Eden kan man inte förstå att det fortfarande är så här. I dagens Malmö är det inte ovanligt att gifta mammor åker utomlands för att insemineras och lagen måste hänga med i utvecklingen.

– Man måste inse att de här barnen och föräldrarna finns. Familjerna idag är inte mamma, pappa, barn och så får man laga efter läge, säger barnsjuksköterskan Eva Holmström.

– Jag håller med om att det är en särbehandling och det är väl dags att se över systemet och göra det ganska så fort. För det är ju inte meningen att folk ska känna sig utpekade eller kränkta på grund av sin sexuella läggning, säger distriktssköterskan Ann Hultstrand på barnavårdcentralen Eden i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista