1 av 2
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
2 av 2
Anna Johansson jobbar med adoptioner. Foto: Svjetlana Pastuhovic/Scanpix
Skåne

Kritiserad lag som särbehandlar samkönade par ska ses över

1:58 min

Varje år ansöker ett tiotal samkönade gifta par i Malmö om att få adoptera sitt eget barn. Nu sällar sig också familjerättsbyrån, som utreder familjerna, till kritikerna och menar att lagen borde ses över så att samkönade par inte särbehandlas.

– Det är i otakt. Det finns fler möjligheter att skaffa barn på, både för homosexuella och heterosexuella. Så det behövs att lagstiftaren tänker över det, säger Anna Johansson som jobbar med adoptioner på familjerättsbyrån i Malmö.

Anna Johansson och hennes kollegor är enligt lag skyldiga att utreda samkönade gifta par som får barn genom insemination utomlands. I de paren måste nämligen den mamma som inte har fött barnet adoptera det.

De heterosexuella par som får barn på samma sätt, hör familjerättsbyrån aldrig av. Där blir pappan automatiskt vårdnadshavare.

Yvonne Tingslund och hennes fru Tina i Malmö har gått igenom adoptionsprocesser med båda sina barn, de tycker att det är diskriminering av samkönade par.

– Man ser ju att vi är gifta Tina och jag, att vi är som vilket lyckligt par som helst. Heterosexuellt som homosexuellt. Varför ska vi behöva gå igenom en sådan här utredning, undrar Yvonne Tingslund.

Redan 2007 kom en statlig utredning fram till att lagen borde ändras, men det hände inget. På socialdepartementet säger man nu att det finns problem med att samkönade par blir särbehandlade. Men någon direkt ändring blir det inte. Utan nu ska frågan utredas, igen.

– Det är det som regeringen vill titta på, det är en särbehandling som är ett arv från tidigare lagstiftning, säger Charlie Weimers som är sakkunnig hos socialminister Göran Hägglund.

Men det har ju redan utretts en gång, varför ändrades det inte då?

– För att bedömningen var att möjligheten för partnern att adoptera var tillräckligt och regeringen har nu tagit ställning till frågan igen och vill att en utredning ska titta på detta.

Men är det säkert att det kommer att bli en lagändring?

– Det kommer regeringen att ta ställning till först när utredningen har landat, det kan jag inte säga i nuläget, säger Charlie Weimers på socialdepartementet.

Fler artiklar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista