Malmö

Göteborg får hjälp från Malmö efter skjutningarna

1:54 min

Efter morden och de upprepade skottlossningarna i Göteborg skall polisen i Västra Götaland få hjälp från övriga polismyndigheter i landet. Bland annat från Skåne som för två år sedan drabbades av en våg av mord. Polissverige mobiliserade då för att hjälpa Malmö och den hjälpen hade mycket stor betydelse.

– Jag skulle vilja påstå att det har varit direkt avgörande därför att inget distrikt i hela Sverige klarar av en sådan anstormning där man får så många mord som tio att själv hantera, så det är direkt avgörande, säger Stefan Sintéus chef för länskriminalen i Skåne.

Mellan 2011 och 2012 drabbades Skåne och i synnerhet Malmö av tio mord, de flesta betecknades som avrättningar och Stefan Sintéus jämför nu situationen i Göteborg med hur det var i Malmö.

– Ja, jag tittar tillbaka på vår egen tid här och konstaterar att sannolikt står Göteborg och Västra Götaland inför något liknande.

Den hjälp som Malmö fick från övriga landet innebar att fler poliser syntes på gatorna och jakten på vapen i kriminella miljöer kunde intensifieras. Över 80 vapen och drygt 9 000 skarpladdade patroner beslagtogs. Jakten på vapen gjorde också att polisen kunde beslagta ett halvt kilo heroin, två kilo kokain, fyra kilo amfetamin och 28 kilo cannabis.

Satsningen gjorde att de grova brotten kunde utredas på ett bättre sätt och fram till i våras har fem personer dömts till totalt 78 års fängelse. Polismobiliseringen i Skåne kostade 41 miljoner kronor, men det var det värt, menar Stefan Sintéus.

– Vi anser att vi till mycket stor del fått bukt med den problematik vi hade,  vi tror nog ändå att vi kunnat begränsa den grova kriminalitet vi hade i främst Malmöregionen med hjälp av de här insatserna.

När poliskontrollerna ökade i Malmö märkte polisen ganska snabbt att vapnen försvann från gatorna.

– Vi lyckades trycka bort det på det viset.

Nu kommer länskriminalen i Skåne att förstärka polisen i Västra Götaland.

– Vi har fått ett uppdrag nationellt att inventera våra resurser vad gäller specialister på att utreda grova brott, säger Stefan Sintéus, chef för länskriminalen i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista