1 av 2
Per Erik Holmgren, Hushållningssällskapet. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Skåne

Betskörden väntas bli god

1:35 min

Den 17 september planeras betkampanjen sätta igång i Skåne. Då börjar sockerbruket i Örtofta säsongens produktion- och det blir dags för de första odlarna att leverera sina sockerbetor. Och det verkar bli ett normalår för betskörden på de flesta håll i Skåne, säger Per Erik Holmgren, rådgivare på Hushållningssällskapet.

– Ja det kan man nog säga, vi har förväntningar om normalskörd och kanske till och med något bättre där man fått rätt så hyfsat med nederbörd. Nu har vi väldigt varmt och det är gynnsamt för sockerbetorna, säger han.

Betorna samlar socker under augusti och september månad, som är viktiga för tillväxten, så där man har fått tillräckligt med vatten där kan det nog till och med bli plus för skörden i år, säger Per Erik Holmgren.

På flera håll i sydöstra Skåne har det varit snålare med regn i augusti och där är markerna betydligt torrare. Per Erik Holmgren odlar själv sockerbetor på sin gård i Gislöv på Österlen och tror att det där skulle behövas minst 30 mm regn för att få igång betfälten. Han rycker upp en beta ur sitt fält, den sitter rejält fast i den hårda och torra jorden.

– Det är i och för sig ett gott tecken, de ska ju gå ner på djupet och söka vatten när det inte regnar tillräckligt uppifrån.

Sitter betorna för hårt vid skörden är det bli risk för spill när delar av roten fastnar och skörden kan då bli lägre, säger Per Erik Holmgren.

Alla sockerbetor som skördas i Skåne levereras till Sveriges enda kvarvarande sockerbruk i Örtofta och skörden pågår från mitten av september in i november. Priset som odlarna får för betorna av sockerindustrin blir i år generellt lite högre, enligt Per Erik Holmgren.

– Förändringen gör att från i år och ett år till framåt har vi lite högre intäkt på sockerbetshektar, kanske 3000 kronor hektaret jämfört med vad det var tidigare, beroende på att man har bättre tillägg för sen leverans och för lagringskostnader, det är en kostsam del att täcka betorna och frostskydda dem, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista