Familjen Persson på gården i Hässleholm. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
Hässleholm

Familjen Persson i främmande land

1:38 min

I Hässleholm bor familjen Persson, och det är om dem den nya filmen Familjen Persson i främmande land, handlar. En dokumentärfilm, gjord av Åsa Blanck och Johan Palmgren som just nu visas på biografer runt om i Skåne.

Pappa Per kommer från lilla Ballingslöv, utanför Hässleholm och lämnade Sverige för 40 år sedan. Han hamnade i Pakistan där han i mångmiljonstaden Lahore och bildade familj.

Familjen Persson består av Per, Shamin, Zahra, Mia och lille Ali Asghar. Under sju års tid har de blivit filmade.

Nu är filmen klar. De sju filmade åren, både i Pakistan och Sverige, har blivit 1,5 timme lång film av deras verklighet och de är nöjda.

– Vi kunde inte föreställa oss att det skulle bli en sådan här film, som så många kan se, säger Per Persson.

Filmen berättar om familjens liv, drömmarna om Sverige och flytten hit. Om mötet med det nya, kyligare men fria landet och om omställningen från storstaden Lahore till Hässleholm.

Per Persson som ju växte upp i Ballingslöv innan världen lockade tycker att det är en annat Sverige han återvänder till. Han hoppas att filmen kan påverka människor till att bättre förstå hur det är att komma ny till ett land.

Det finns många sätt att göra saker på, det är inte självklart att det man själv lärt sig är rätt, säger han.

– Sverige skulle må bra av fler invandrare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista