Lena Cronqvist. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
Morgon i P4

Relationsexpert: Så smittar skilsmässor

"Efteråt tycker många de fått ett bättre liv"
4:26 min

Familjrådgivaren Lena Cronqvist är säker på sin sak. Separationer och skilsmässor smittar. Framförallt kvinnor påverkas av att andra i hennes nätverk bestämmer sig för att bryta upp. Men skilsmässan är inte alltid det misslyckande som den oftast ses som, säger hon.

– När jag pratar med dem som skilt sig efteråt så tycker väldigt många att de fått ett bättre liv, berättar Lena Cronqvist.

Män påverkas inte lika mycket av att par i vänkretsen går skilda vägar, säger Morgon i P4:s relationsexpert.

– Det finns en könsskillnad. Oftast är det kvinnor som initierar skilsmässan. De flesta män som jag träffar i mitt jobb skiljer sig inte utan att de träffat någon annan.

– Däremot skiljer sig kvinnor lättare för att någon annan i nätverket gjort det. Vi lever väldigt parrelaterat. Och om ett eller två par går isär så blir det lättare också för de andra som kanske gått och tänkt "Det är ju inte så bra". Många gånger går man kvar i ett förhållande utan att egentligen tänka på varför man är där.

Ofta tiger man om problemen när man sitter på parmiddagar och berättar inte om hur det är trots att det syns väl.

Lena Cronqvist hade önskat att fler varit ärliga och öppnat sig.

– Då hade det blivit väldigt spännande diskussioner, om någon vågat säga att det varit riktigt dåligt under sommaren. 

Och det hade också varit ett sätt att rädda relationen.

– Absolut. För jag tror att många går omkring och tror att alla andra har det så mycket bättre, slutar familjerådgivaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".