Foto: Eckehard Schulz/Scanpix
Kristianstad

Missbruksmediciner säljs vidare ute på gatan

1:48 min

I takt med att fler missbrukare söker sig till beroendemottagningen i Kristianstad har också försäljningen av illegala droger ökat i stan. En utveckling som enligt polisen är påtaglig.

– Jag har fått indikationer från samtliga poliser att antalet missbrukare har ökat och framför allt, det är missbrukare som är okända för oss, berättar Göran Svensson, biträdande närpolischef i Kristianstad.

I och med att fler missbrukare rör sig på stan så ökar också den illegala droghandeln med de mediciner som patienter får utskrivna från beroendemottagningen.

– Det finns pengar att tjäna här och ofta har missbrukare inga jobb utan måste få pengar på något sätt. Får man då mediciner som man kan sälja vidare så gör man det, säger Göran Svensson

Det är framförallt utanför sjukhuset och i Östermalmsparken som handeln pågår och nu ska polisen trappa upp sitt arbete med att försöka störa verksamheten. Göran Svensson är orolig för utvecklingen.

– Om vi har missbruket i stan är risken att det sprider sig. Det kan kanske också leda in dem som går på lättare droger att gå över till tyngre.

Är det bara beroendemottagningen som ligger bakom detta?
– Jag ska inte lägga all skuld på dem men vi har har missbrukare från andra städer som säger att de kommer hit på grund av beroendemottagningen och sedan stannar de kvar, säger Göran Svensson.

Bengt Horrdin, enhetschef på mottagningen är medveten om att problemet har ökat.

– Polisen har varit i kontakt med oss och vi har börjat jobba ihop med dem för att få ordning på detta. Det har blivit mer och mer. Jag är lite förvånad över att polisen först nu har tagit tag i det, säger han.

Till LARO-mottagningen söker sig heroinister som har ett långvarigt missbruk och med hjälp av ersättningsmediciner som till exempel Subutex och metadon kan de få en väg tillbaka.

Varje dag i sexmånaders tid får patienten under bevakning ta sin medicin. Efter de sex månaderna har gått får patienten själv hantera sin medicin och det är då som det kan bli problem.

Ulf Sjölin som är överläkare på mottagningen menar att man inte kan inte kan utesluta att någon får idén att sälja medicinen vidare.

– Skulle vi veta att det är någon som säljer vidare så får de i princip avsluta behandlingen här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista