Kristianstad

Beroendemottagningen medveten om problemet

1:29 min

Missbrukare som får vård på beroendemottagningen, den så kallade LARO-mottagningen i Kristianstad, säljer vidare sina mediciner på den illegala drogmarknaden. Beroendemottagningen känner till det och arbetar tillsammans med polisen för att hitta en lösning.

– Vi har förstått att problemet har ökat och har börjat jobba med polisen för att försöka få ordning på det, säger Bengt Horrdin, enhetschef på LARO-mottagningen i Kristianstad.

Till LARO-mottagningen söker sig heroinister som har ett långvarigt missbruk och med hjälp av ersättningsmediciner som till exempel Subutex och metadon kan de få en väg tillbaka.

Varje dag i sexmånaders tid får patienten under bevakning ta sin medicin. Efter de sex månaderna har gått får patienten själv hantera sin medicin och det är då som det kan bli problem.

– I processen när de får ha hand om sina mediciner själva, först en dag och sedan två dagar i veckan, kan de naturligtvis få för sig att de ska sälja sina mediciner och det kan vi inte utesluta eller kontrollera, säger Ulf Sjölin är överläkare på mottagningen.

Går det att bevisa att en patient säljer vidare sin medicin får de avsluta sin behandling. Det finns statistik som visar att en aktiv missbrukare kostar samhället två miljoner om året. Den summan sjunker till mellan 150-200 000 så fort missbrukaren kommer under behandling.

– De heroinister som vi har här, vad de hade kostat samhället om de var ute som heroinister som det var tidigare så är samhällsförtjänsten stor. Men det är allvarligt när deras mediciner läcker ut och framför allt när de läcker ut till allmänheten, säger Bengt Horrdin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista