Foto: Jessica Gow/Scanpix
Skåne

Sysav börjar samla in fallfrukt

1:06 min

Nu ska Skånes fallfrukt tas tillvara och bli biogas. På Sysav i Malmö tar man från och med i år emot fallfrukten från 14 kommuner i södra Skåne och hoppas att skåningarna kommer att hjälpa till med att ta tillvara den här energiresursen.

– Fallfrukt är ju egentligen mat, men när det ligger i trädgården blir det trädgårdsavfall, säger Gunilla Carlsson, kommunikationschef på Sysav.

Trädgårdsavfallet görs om till kompostjord men sorteras fallfrukten som matavfall går det att göra både biogas och biogödsel av den.

– Det gör att vi kan få fram två produkter istället för en av fallfrukten och då utnyttjar vi energin på ett bättre sätt, säger Gunilla Carlsson.

Insamlingen startade i fredags, 6 september, och det finns inga siffror på hur det har gått men gensvaret hittills har inte varit så stort.

– Det sprider sig snabbt men det har inte gått så snabbt, säger Gunilla Carlsson.

Hur mycket frukt behövs det för att kunna producera biogas och biogödsel?
– Vi räknar inte på frukten i sig utan mängden matavfall, vårt mål tidigare var 25 000 ton matavfall i de 14 södra kommunerna, det motsvarar två miljoner liter bensin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista