Foto: Anna Falk/Sveriges Radio
Skåne Direkt

Många lättade i Lund sedan 91-årig kvinna hittats

"Hon var otroligt pigg"
5:26 min

Det blev ett lyckligt slut på ett mer än två dygn långt sökande i Lund. Igår kväll hittades en 91-årig kvinna som försvunnit från sitt äldreboende välbehållen. Ett glädjeögonblick för Theresa Hansen från organisationen Missing People som deltog intensivt i sökandet efter kvinnan.

– Hon satt på en inglasad altan på en gård inte så långt från äldreboendet. Jag såg den röda koftan när vi kom upp på trädäcket, berättar Theresa som letade tillsammans med sin dotter.

Och fast den 91-åriga kvinnan varit borta i flera dygn var hon oväntat pigg.

– Hon svarade direkt. Jag frågade om hon ville ha mat, men hon sa att hon inte var så hungrig.

Kaffe var kvinnan mer intresserad av.

Hur kändes det när du hittade henne?

– Gud vad skönt att hon lever. En väldig lättnad. Tyvärr slutar det ju inte alltid lika lyckligt. Men vi ska aldrig ge upp, säger Theresa Hansen.

Och Jona Gudmundsdottir som är enhetschef för äldreboendet som 91-åringen försvann från i söndags är lika lättad hon. 

– En befrielse. Det har varit tufft för personalen. Även ledig personal har varit med i letandet efter kvinnan.

Samtidigt som 91-åringen kommer tillbaka till äldreboendet efter en natt på sjukhus ska nu personalen diskutera hur liknande försvinnanden ska kunna förhindras.

– Vi vet inte riktigt hur hon tog sig ut från äldreboendets gård, om hon lyckats öppna grinden eller om hon smugit ut med några besökare. Men vi ska sätta oss ned och fundera över vad vi kan göra, berättar Jona Gudmundsdottir.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".