Jan Olof Wannius, Falsetrbo Horse Show Foto: Paul Zyra/Sveriges Radio
Falsterbo

Falsterbo Horse Show fortsätter striden mot polisen

Ordförande: "Lagen kommer inte gälla retroaktivt"
1:17 min

Regeringens besked att polisen från 2014 inte får ta betalt för sin bevakning av nöjes- och idrottsevenemang, välkomnas av bland andra Falsterbo Horse Show. Men dess ordförande Jan Olof Wannius tänker inte betala ens de gamla polisnotorna.

Från och med nästa år kommer polisens bevakning av evenemang att vara kostnadsfri för arrangören, oberoende om det är kommersiella bolag eller ideella föreningar som anordnar tillställningen. Regeringen kommer att skjuta till 20 miljoner extra till polisens budget.

Falsterbo Horse Show har i flera år protesterat mot polisnotorna och ordföranden i arrangörskommitten Jan Olof Wannius välkomnar regeringens besked.

– Jag är glad men inte förvånad, för jag tycker det här beslutet var helt logiskt.

Sedan 2011 har Falsterbo Horse Show regelbundet fått notor för bevakningen från polisen. Falsterbo Horse Show har, som P4 Malmöhus tidigare berättat, vägrat att betala och drivit frågan i rättsmaskineriet. Polisen har visserligen prutat på kraven 2012 från över en miljon kronor till knappt 75 000 men inte gett upp principen om betalning.

Jan Olof Wannius tror inte att regeringens nya besked kommer att undanröja polisens gamla krav utan räknar med att fortsätta slåss i rätten. Notan för 2011 har passerat förvaltningsrätt och kammarrätt och väntar på att Högsta förvaltningsdomstolen ska besluta om prövningstillstånd.

Notan för 2012 har inte hamnat i förvaltningsrätten än, och någon nota för bevakningen av årets Falsterbo Horse Show har polisen ännu inte skickat.

– Om Trelleborgspolisen tar sitt förnuft tillfånga, som kommer de inte att skicka någon räkning, säger Jan Olof Wannius.

Fler artiklar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".