Johan Kullenbok. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Kyrkovalet

Unga struntar i kyrkovalet

1:33 min

Nu på söndag är det kyrkoval, och det brukar locka få unga trots att man får rösta redan från 16-års ålder. En som ska rösta på söndag är Lundabon Johan Kullenbok. Liksom de flesta andra som väljer att rösta är han aktiv i Svenska kyrkan.

– Eftersom man nu har en demokratiskt uppbyggd process då kan man själv få sin åsikt förmedlad och därför så är det viktigt att rösta, det är dumt att inte göra det, säger Johan Kullenbok.

Han sjunger i kyrkokören och hjälper till vid gudstjänster. Johan Kullenbok är 22 år och har redan hunnit rösta i kyrkovalet en gång. Men att många andra i hans ålder inte röstar, tror han beror på att man inte vet vad rösten kommer att ge.

– Många tror nog att om man inte är aktiv i kyrkan eller om man inte går i kyrkan så finns det ingen anledning att rösta heller, säger han.

5,5 miljoner svenskar som är medlemmar i Svenska kyrkan har möjlighet att välja vilket parti eller gruppering som ska styra kyrkans organisation de närmaste åren. Det finns både partipolitiska och oberoende kandidater.

Men, förra valet var det bara strax under 12 procent som röstade, det kan jämföras med över 80 procent som röstade i riksdagsvalet. När man undersökte ungas deltagande efter kyrkovalet 2005 så var det drygt 4 procent av 16 till 29-åringarna som röstade.

Marie Demker, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet, säger att många ser kyrkan främst som en traditionell gemenskap och att de äldre röstar i större utsträckning. Men annars är det mest de aktiva i kyrkan som röstar enligt henne.

– Då får man titta på de unga som är engagerade i kyrkan i olika verksamheter och huruvida deras valdeltagande är högre eller lägre än bland de äldre som är engagerade, säger Marie Demker.

Någon sådan undersökning har inte gjorts på senare tid, men om man tittar på antalet medlemmar i Svenska kyrkan så är det problematiskt att så få röstar, säger Marie Demker.
Johan Kullenbok håller med.

– Frågan är om man kan kalla det demokratiskt om man har så lågt valdeltagande, det är ju givetvis ett stort problem, säger han.

Dimitri Lennartsson
dimitri.lennartsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista