1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg /Scanpix
2 av 2
Sätt lås på fönstren, manar polisen Mikael Paulsson. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Malmö

Utredning snart klar mot misstänkt nattlig tjuv

1:18 min

Polisens utredning om ett stort antal inbrott hos framförallt äldre kvinnor i östra Malmö är snart klar. Mycket av det som stulits hittades vid en husrannsakan och kommer att kunna lämnas tillbaka till sina rättmätiga ägare.

Under senhösten förra året och i våras drabbades flera äldre, framförallt kvinnor i bland annat Husie, Videdal och på Jägersro i Malmö av nattliga inbrott i sina hus. Natten mellan den 17 och 18 maj vid Toftanäs grep polisen en 50-årig man som är misstänkt för brotten och som sedan dess sitter häktad.

Något till sin förvåning hittade polisen vid en husrannsakan att mycket av stöldgodset inte hade sålts vidare. Sammanlagt 350 föremål kommer att kunna lämnas tillbaka till sina ägare. Det kan också finnas fler som drabbats av inbrotten eftersom polisen också hittat föremål som man tror är stulna, men där ägaren inte har kunnat identifieras ännu.

– Den glädje som vi har sett hos de här damerna när de hittar sina föremål igen har varit fantastisk för oss i vårt arbete, säger Mikael Paulsson, polisassistent i Malmö.

Polisen räknar med att utredningen mot mannen kommer att vara klar inom några veckor. Då får åklagaren ta ställning till om bevisningen räcker för ett åtal.

De drabbade villaägarna bor företrädesvis i äldre hus med en äldre typ av fönsterhakar som mannen har kunnat öppna utifrån. Mikael Paulsson tycker att det är en god idé att förse sina fönster med lås om man bor i en äldre villa.

– Det visar sig ju att det har varit lättare att öppna än vad man kanske trodde, säger Mikael Paulsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista