Ana-Maria Deliv tror att Malmös löner kan locka förskollärare. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Malmö

Sjunkande andel förskollärare i Malmös barnomsorg

"Att puckeln skulle komma visste vi redan år 2000"
2:00 min

Politikernas mål är att över hälften av de anställda på Malmös kommunala förskolor ska vara utbildade förskollärare. Men istället sjunker andelen för varje år.

– Det här uppmärksammades redan i början av 2000-talet att den här puckeln skulle komma med stora barnkullar och att vi behövde utbilda i mycket högre mängd, säger Ana-Maria Deliv, avdelningschef för kvalitet och myndighet på förskoleförvaltningen i Malmö.

Kommunledningen i Malmö har bestämt att senast år 2015 ska andelen utbildade förskollärare av de anställda i barnomsorgen vara minst 55 procent. År 2020 ska andelen ha ökat till minst 65 procent.

Men istället har andelen sjunkit stadigt sedan 2010. Då låg den på 50 procent och just nu är knappt 44 procent av de anställda i den kommunala barnomsorgen i Malmö utbildade förskollärare. Kombinationen av för få utbildade förskollärare och en kraftig utbyggnad slår mot kommunens mål.

– Vi har ju byggt ut de senaste fem-sex åren med 1 000 förskoleplatser varje år. Vi ser inte än så länge någon avmattning i efterfrågan, utan vi får fortsätta att planera utbyggnad, säger Ana-Maria Deliv.

Vissa områden har särskilt låg andel förskollärare på sina förskolor. Det gäller till exempel Fosie, Limhamn-Bunkeflo och Rosengård, medan andra områden som innerstaden är mer populära att jobba i.

Malmö kommun ligger dessutom i bottenligan om man jämför med resten av Skåne där kommunerna i snitt har kring 56 procent andel förskollärare bland sina anställda i barnomsorgen.

Förskoleförvaltningen i Malmö ska nu göra en handlingsplan för att kunna locka fler förskollärare och Ana-Maria Deliv tror att kommunen kan lönekonkurrera med andra.

– Vi ligger inte dåligt till i Skåne. De senaste åren har man ju från arbetsgivarhåll verkligen försökt lyfta förskollärarlönerna framförallt, för man har ju sett att det dels är en viktig roll i Malmö stad, men också för att man ser att vi måste konkurrera med lön, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".