Gunilla Klingberg, ordförande i Sveriges Tandläkarförbund och professor i Malmö. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
FM

Hon vill locka fler att gå till tandläkaren

3:16 min

Många svenskar har väldigt bra tänder och munhälsa. Men det gäller inte alla. Under Munhälsans dag imorgon lördag hoppas Tandläkareförbundets ordförande Gunilla Klingberg nå ut till en del av dem som inte har bländvita felfria tänder.

– Vi vill visa på att munnen är en oerhört väsentlig del av hälsan och välbefinnandet. Lite kaxigt säger vi att det börjar i munnen om man ska gå bra, säger hon.

Grupper som inte går till tandläkaren idag är dels de som inte har råd, dels ungdomar i 20-årsåldern som inte längre omfattas av den gratis tandvården för barn och unga.

– De tänker "Varför ska jag gå till tandläkaren?" Men det är rent ut sagt korkat, för det är då de ska komma, framhåller Gunilla Klingberg.

Att det finns samband mellan dålig munhälsa och exempelvis hjärt-kärlsjukdomar är klarlagt i studier. Och det finns också kopplingar mellan socioekonomisk status och munhälsa.

För att nå ut kommer nu tandläkare, hygienister, tandsköterskor och andra att finnas ute i lördagsträngseln vid Triangeln i Malmö.

I Skåne är det bara Malmö som är med, berättar Gunilla Klingberg som också är professor vid Malmö högskola i barn- och ungdomstandvård.

– Det är lite synd att det bara är i Malmö. Men ändå en god början. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista