Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix
Lund

Många sjuksköterskor lämnar barnakuten

1:41 min

Många sjuksköterskor inom barnsjukvården i Lund väljer nu att sluta. På barnakuten försvinner de flesta av sjuksköterskorna under hösten. En bidragande orsak är att sjuksköterskorna tvingas jobba varannan helg.

– Vi har nu under hösten ett antal sjuksköterskor som är frånvarande på grund av planerad tjänstledighet men också några som har valt att sluta och fått anställning på andra arbetsplatser, och där vi ännu inte rekryterat deras ersättare, säger Anders Dybjer, divisionschef på Skånes universitetssjukhus.

Barnakuten i Lund är hårdast drabbad. Där försvinner enligt Sydsvenskan 14 av 18 sjuksköterskor under hösten, men även på vissa barnavdelningar saknas det personal. Kliniken har nu fått tillstånd av sjukhusledningen att tillsvidareanställa sjuksköterskor och även en del för längre vikariat. Anders Dybjer kan inte säga vad som ligger bakom att så många slutar på en och samma gång, men han säger att täta helgpass spelat roll.

– Det är ett faktum att vi har helgtjänstgöring varannan helg på barnakutmottagningen, vilket upplevs av en del som en tät helgtjänstgöring som man inte är så nöjd med. Man väljer om möjligt att arbeta på ställen där man arbetar mer dagtid eller har glesare helgtjänstgöring. Det är alldeles riktigt, säger han.

Att rekrytera tar tid, och under tiden löser ledningen situationen med hjälp av personal från andra avdelningar, från sjukhusets resursteam och bemanningsföretag. Men Anders Dybjer känner sig trygg med att vården kommer att vara patientsäker under hela tiden.

– Ja, patientsäker vård är alltid vårt uppdrag, så det kommer vi att göra, men det vi diskuterar är hur vi ska kunna omfördela kompetens till exempel barnakuten så att det finns en tillräckligt erfaren kompetens, eftersom det är många som behöver inskolas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista