1 av 2
Segelfartyget Helene ger sig ut på ännu en begravningstur från Ystad hamn. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
2 av 2
Skepparen Göran Bengtsson. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Ystad

Begravningar till havs ökar

Anhörig: "Far var sjöman och han och mor vill ligga tillsammans"
1:39 min

Att välja att begrava sin anhöriga till havs blir allt vanligare. Det är något som segelfaryget Helene i Ystad märkt av. Efter att de började med verksamheten för fyra år sedan har efterfrågan ökat för varje år.

- Ja, den har ökat markant, säger skepparen Göran Bengtsson som berättar att de nu vanligtvis gör upp till åtta begravningsturer per år jämfört med någon enstaka för fyra år sedan.

Segelfartyget Helene från 1916 ska denna dag ut till kusten utanför Svarte. De anhöriga väntar på kajen med en pappersurna i famnen och Göran Bengtsson berättar vad som väntar när de kommer fram.

- Vi stannar och de anhöriga får en stund för sig själva. Sen sänker de ner urnan i vattnet och den löser upp sig av sig självt och askan sjunker till botten.

Oftast är ingen präst med om bord utan de anhöriga sköter själva akten. Fartyget cirkulerar sedan tre gånger runt blommorna de anhöriga lagt i havet, medan fartygsklockan klämtar.

För Eva Wiman som i dag ska begrava sin mamma var valet enkelt.

- Det är ett önskemål som finns i vår familj sedan länge. Far var sjöman och han och min mor vill ju ligga tillsammans.

Eva och hennes familj är typiska enligt skepparen Göran. Ofta har den som begravs en relation till havet genom jobb eller fritid eller så har man bott nära kusten.

Under 2000-talet har antalet begravningar till havs fördubblats på tio år och i dag väljer nästan 1 800 att sprida askan i havet varje år. För Ystads Segelfartygsförening är det en växande verksamhet och inkomsten, som är från 3 000 kronor per begravning, välkomnas.

Det kan jämföras med en mer traditionell kyrklig begravning som i genomsnitt kostar 24 000 kronor och sedan tillkommer drygt 10 000 kronor för en gravsten och eventuella kyrkogårdsavgifter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".