Folk köar utanför St Pauli församlingshem i Malmö för att rösta i kyrkovalet. Foto: Maria Andersson/Sveriges Radio
Helsingborg

Framgång för SD i kyrkovalet

1:03 min

På många håll i Skåne ringlade köerna långa till vallokalerna i går, men totalt sett blev det bara en marginell ökning i valdeltagandet jämfört med kyrkovalet 2009. Vi besökte Strövelstorps församling, en av de vallokaler där det röstades flitigt i går.

Redan en halvtimme efter att vallokalen öppnat i Strövelstorps församlingshem hade 20 personer hunnit rösta. Vid förra kyrkovalet var valdeltagandet högre i Strövelstorp än i resten av Skåne.

– Det brukar vara ovanligt många som röstar här. Förra gången var det arton procent, säger Maria Hallefält som är valförrättare.

Sofia och Rickard Gunnarsson var två av dem som röstade. 

– Man måste göra sin röst hörd, säger Sofia Gunnarsson.

–Annars kan  man inte komma och säga något efteråt. Jag skulle gärna engagera mig mer i kyrkan, den är viktig på en liten ort.

– Jag är kanske inte lika engagerad, men det är ändå viktigt att rösta, säger Rickard Gunnarsson.

När rösterna räknats samman visade det sig att Strövelstorp lockat 20,5 procent av de röstberättigande, vilket var en av de bästa noteringarna i Skåne. Högst valdeltagande i länet hade Skanör-Falsterbo församling, där 24 procent av de röstberättigade utnyttjade sin röst.

Sverigedemokraterna gjorde framsteg på flera håll, bland annat i valet till stiftsfullmäktige där partiet nu går från 3 till 7 mandat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista