Föräldrasamrådet på Sundsbroskolan är kritiska till kommunens planering. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Bunkeflostrand

Desperat jakt på skoltomter

Utbildningschef: paviljongerna blir kvar i flera år
2:03 min

Många av skolbarnen i Bunkeflostrand kommer att få gå i paviljongskolor i flera år framöver. Tidigast hösten 2017 kommer Gottorpsskolan att kunna öppna, men inte ens den kommer att täcka behovet av skolplatser.

– Vi räknar med fem, ja åtta nya F-klasser varje år framåt. Om det blir nio eller tio då ryms inte alla barnen i paviljongerna heller. Då måste vi hitta ytterligare tomter, säger Hans Nilsson, utbildningschef i stadsområde Väster.

Den nya Gottorpsskolan i Bunkeflostrand skulle varit byggd nu, men enligt det senaste beskedet kommer den inte att öppna förrän hösten 2017. Kommunen förhandlar fortfarande med Skanska om köpet av marken där skolan ska byggas.

Tills Gottorpsskolan står klar använder kommunen paviljongskolor, men inte heller det fungerar som det ska. De paviljonger som ska bli den nya Broskolan vid Strandhem, står inte där, eftersom kommunens beslut att hyra dem överklagades. Nu görs upphandlingen om. I väntan på att Broskolan kommer på plats, trängs barnen ihop på Sundsbroskolan och på paviljongskolan Hedmätaren.

– Jag tror att de kommer att göra det bästa av situationen. Framförallt är det viktigt att de kommer igång med Broskolan inför kommande termin, vilket vi nu också har fått lovat att den ska stå klar, säger Pernilla Nicklasson, representant i föräldrasamrådet på Sundsbroskolan.

Men litar ni på de här beskeden?

– Det vågar vi inte göra förrän skolan står på plats.

Om fyra år ska Gottorpsskolan stå klar, men då kommer sannolikt ytterligare en skola att behövas i Bunkeflostrand. Utbildningschefen Hans Nilsson ser en risk för att paviljongerna blir kvar.

– Jag befarar med den utveckling som är att vi fortfarande behöver ha kvar paviljongerna för fem till tio klasser i det läget, säger han.

Föräldrarna i föräldrasamrådet på Sundsbroskolan är kritiska till att kommunen, trots att man känt till behovet inte har byggt skolor i tid och till att det inte verkar finnas någon som är högst ansvarig.

– Där finns inte någon enhet som är högst ansvarig för det här. Man kan kanske säga att det ligger på politisk nivå, men på tjänstemannanivå finns det ingen enskild som har mandat, som är högst ansvarig, det finns inte, säger Jens Heine Grauen Larsen i föräldrasamrådet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".