Foto: Karin Wrangborg/Sveriges Radio
Region Skåne

Facket rasar mot ambulansflytt

1:15 min

I förra veckan fick Skurup en ambulans, samtidigt som Trelleborg blev av med en av sina - en rockad som nu möts av skarp kritik från Vårdförbundets huvudskyddsombud.

Rockaden kommer, enligt facket, att leda till ökad stress bland personalen och kommer att slå hårt i Trelleborg, där ambulanserna gör ungefär 8 000 utryckningar om året. Nödlösningen kan bli att skicka ambulans från Malmö eller att brandkåren får åka på fler ambulanslarm.

Rickard Uppenberg på Vårdförbundet menar att operatören Falck valt att placera ambulansen i Skurup för att korta en del insatstider och därmed öka möjligheten att få bonus av Region Skåne. Enligt Rickard Uppenberg var det en kaotisk helg med många prio 1-larm. Enligt SOS Alarm som larmar ut ambulanserna var det dock att beteckna som en normal helg.

För en vecka sedan fick Skurup en ambulans. Men det blev på bekostnad av Trelleborg som blev av med en när företaget Falck organiserade om ambulanserna efter att ha skrivit ett nytt avtal med region Skåne.

Anledningen till flytten av ambulansen är att korta insatstiden i Skurup, men om det inte fungerar i Trelleborg istället så får man titta på situationen igen.

– Det är en omfördelning av resurserna eftersom Skurups område har haft sämre insatstider än Trelleborg som har haft relativt goda. Men vi måste ju titta på de här enskilda fallen och se om tiderna har varit sådana att vi har anledning att titta på det här igen givetvis. Det här måste vi kolla gentemot SOS Alarm som har de exakta siffrorna, säger Poul Kongstad som är chefläkare för ambulanssjukvården inom Region Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista