Kent Kvist, rösträknare Foto: Lasse Olsson/Sveriges Radio
Kyrkovalet

Framåt för SD i kyrkovalet

0:26 min

På många håll var det långa köer till kyrkovalet i går, även om det totalt sett blev en ganska liten ökning av valdeltagandet jämfört med 2009. Högst valdeltagande i Skåne hade Skanör-Falsterbo församling, där 24 procent av de röstberättigade utnyttjade sin röst. Sverigedemokraterna gjorde framsteg på flera håll, bland annat i valet till stiftsfullmäktige där partiet nu går från tre till sju mandat. Även i Helsingborg gick partiet framåt.

– De fick knappt 14 procent, vilket är en ökning mot tidigare år. Det ger preliminärt ett mandat mer så de har ju gjort ett bra val även i Helsingborg, säger Kent Kvist, rösträknare och informatör på Svenska kyrkan i Helsingborg.

Men de har jobbat?
– De är den nomineringsgrupp som tillsammans med Socialdemokraterna har varit mest aktiva. De har gjort riktade utskick till hushållen, de har haft två torgmöten och man har sett dem lokalt i Helsingborg så de har gjort ett bra valarbete, säger Kent Kvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista