Anders Hellström, statsvetare på Malmö Högskola. Foto: Paul Zyra/Sveriges Radio
Skåne

SD fördubblade i kyrkovalet

1:03 min

Sverigedemokraterna framställs som kyrkovalets stora vinnare. Visserligen fördubblade SD sitt röstetal, men statsvetare tror inte att partiets inflytande blir nämnvärt större för det.

Rösterna i kyrkovalet igår är nu färdigräknade. I Lunds stift blev Socialdemokraterna största parti i valet till stifstfullmäktige. Borgerligt alternativ och Centerpartiet tappade, medan Sverigedemokraterna går framåt.

Mycket uppmärksamhet har ägnats åt Sverigedemokraternas ökning. I Lunds stift fördubblade SD röstetalet och har nu sju mandat. Men Anders Hellström, statsvetare på Malmö Högskola tror inte att kyrkovalet ger Sverigedemokraterna något större inflytande:

– Sakpolitiskt, nej. Deras möjlighet till inflytande i kyrkopolitik är begränsad eftersom de rödgröna partierna också gick fram i valet.

Däremot tror Hellström att SD internt får vind i seglen inför nästa år då det är val till riksdag, landsting, kommuner och europarlamentet. Han tror också att Sverigedemokraterna kan ta symbolpolitiska poänger i kyrkans olika fullmäktige:

– Om Svenska kyrkan är känd för att gömma flyktingar eller har en liberal syn på homosexuellas rätt att bli vigda, så kan partiet mobilisera väljare som motsätter sig denna utveckling, säger Anders Hellström.

Så här gick valet till stiftsfullmäktige i Lunds stift. Partierna i storlekordning efter röstetal med mandat (inom parentes förändring från kyrkovalet 2009):

Socialdemokraterna                              17 (oför)

Borgerligt alternativ                               10 (--4)

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan 8 (+6)

Centerpartiet                                            8 (--2)

Sverigedemokraterna                              7 (+4)

Frimodig kyrka                                         4 (+1)

Öppen kyrka – en kyrka för alla              3 (+1)

Miljöpartister i Svenska kyrkan                3 (+1)

Kristdemokrater i Svenska kyrkan          2 (--1)

FISK – Fria liberaler i Svenska kyrkan   2 (oför)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista