Malmö

Malmöborna kan bli utan post

1:51 min

Fackförbundet SEKO har varslat om strejk bland brevbärare och terminalpersonal i bland annat Malmö. Malmöborna kan bli utan post från och med onsdag om strejken bryter ut och sammanlagt 361 medlemmar i staden tas ut i strejk.

– Det berör ju brevterminalen i Malmö och ett brevbärarkontor i Malmö. Det kommer att innebära att kunderna inte kommer att få sina brev tyvärr, säger Johan Lindholm, förhandlingsansvarig på SEKO i region Malmö.

Om du väntar på brev så ska du nog hoppas att det kommer fram innan klockan tolv på onsdag. För kommer man inte överens så går nämligen 284 av SEKO:s medlemmar på brevterminalen i Malmö ut i strejk då. Och 77 brevbärare från postkontoret på Kopparbergsgatan i Malmö, samt ett trettiotal chaufförer på Posten i Hässleholm. Anledningen är att SEKO vill ha löneökningar i krontal och inte i procent i årets avtal.

– Enligt LO-samordningen så har vi skakat varandra i hand på att de branscher som har genomsnittslöner under 25 000 i månaden ska yrka på krontal istället för procent. Det har att göra med att de branscher som är lågavlönade inte ska fortsätta att halka efter jämfört med de branscher som har höga löner. Så blir det med procent, säger Johan Lindholm.

Arbetsgivarsidan Almega menar att man har erbjudit SEKO de 6,8 procent under tre år som har varit riktmärket under årets förhandlingar men att SEKO inte nöjde sig utan la ett bud som skulle kosta mer än sju procent. Om parterna inte kommer överens så kommer det att innebära ganska stora problem i Malmö när så gott som ingen post kommer att komma ut till brevlådorna.

– Det här är inget vi hade önskat oss att vi skulle hamna i den här situationen men det är det enda redskap vi har att plocka fram i ett läge när vi inte är överens. Då hoppas vi att man har överseende, det är trots allt en yrkesgrupp som tjänar relativt dåligt och som är ute i ur och skur och ser till att svenska folket får sina brev och nu behöver vi deras förståelse i den här konflikten, säger Johan Lindholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista