Grafik: Henning Larsen Architects/ESS
Lund

Strålningsrisk från ESS blir troligen låg

1:20 min

Lundaborna behöver inte oroa sig för strålning från forskningsanläggningen ESS, varken i vardagen eller vid en olycka. Det menar Jan Blomgren, föreståndare för Svenskt Kärntekniskt Centrum, efter att ha tagit del av beräknade strålningsdoser, framtagna i en ny rapport.

Har Lundaborna anledning att känna sig oroade av att bli utsatta för 0,4 mikrosievert per år?

– Nej det tycker jag inte. På ett år får man åtminstone 1000 mikrosievert från naturen. Det är ju så att allting i naturen, även vi själva är radioaktiva.

Enligt Jan Blomgren är de förmodade strålningsdoserna från forskningsanläggningen låga. Väsentligt mycket lägre än vad en flygresenär utsätts för under en flygresa. 

Riskbedömning av radioaktiv strålning från forskningsanläggningen ESS har presenterats i en ny rapport från Strålsäkerhetsmyndigheten. I rapporten uppskattas att boende inom 600 meter kommer få i sig 0,4 mikrosievert per år från anläggningens luftutsläpp.

I rapporten som är avsedd för EU-kommissionen, uppskattas strålningsrisken också vid händelse av en större olycka med radioaktivt utsläpp. Personer inom trehundra meter från anläggningen i Lund, beräknas i så fall få i sig åtta milli sievert. Jan Blomgren tycker inte att lundaborna behöver oroa sig för en större olycka.

– Man ska ha klart för sig att femtio millisievert är det gränsvärde man får utsättas för över ett år i arbete på sjukhus, kärnkraftverk eller om man är pilot. Det finns platser i världen där man får i sig mer än så här bara av att bo och där har man inte sett några hälsoeffekter. Det krävs mer för att man ska komma upp i nivåer som innebär en hälsorisk.

Enligt Strålsäkerhetsmyndighetens exempel, får en kvinna i sig 0,2 millisievert vid en mammografiundersökning medan flygresenärer till New York får i sig 0,1 millisievert tur och retur.

Reporter: Cemil Arikan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista