Hannah Parnen är kritisk till den vård hon fick inom vuxenpsykiatrin. Foto; Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio
Skåne

Patienter med ätstörningar får dåligt stöd

1:44 min

Personer som lider av ätstörningar får inte rätt och kompetent vård inom allmänpsykiatrin. Det säger flera tidigare patienter inom allmänpsykiatrin i Skåne och även tidigare anställda.

– De lät mig sitta ensam och äta vilket gjorde att jag inte åt, efter maten i vanlig ätstörningsvård sitter de med och efteråt så att de ser att man behåller maten. Det var det ingen som tänkte på och jag fick heller ingen hjälp med att hantera ångesten efter att jag hade ätit. Inget sådant som man är mycket duktigare på på en ätstörningsenhet, säger Hannah Parnén, en av dem som har vårdats inom den allmänna vuxenpsykiatrin i Skåne.

Nu är det cirka fyra år sedan som Hannah Parnén senast var inne på allmänpsyk. Idag är hon frisk från sin anorexi, men det tackar hon inte sjukvården för. Och särskilt inte de allmänpsyktiatriska avdelningar som hon var inne på där vården mer var en förvaring, säger hon, bortsett från enstaka i personalen som brydde sig lite extra. Och det fick så klart också konsekvenser.

– Jag gick ju ner i vikt när jag var inom allmänpsykiatrin, de kunde ju inte riktigt hjälpa mig där och visste inte riktigt vad de skulle göra. Och jag passade ju på kan man säga, eller min sjukdom gjorde det.

Hannah Parnén är nu engagerad i föreningen Shedo, där får hon höra om andra som har liknande erfarenheter. Och enligt patientnämnden i Skåne så får man en handfull klagomål varje år som rör just ätstörningspatienter som vårdas inom allmänpsykiatrin. För sjuksköterskan Susann Willimas är det här ingen större överraskning. Hon jobbade inom psykiatrin på Skånes universitetssjukhus i Malmö i cirka fem år men sa upp sig i februari, bland annat på grund av att vården som ätstörningspatienterna fick var urusel, säger hon.

– Det blev väldigt mycket fel. Matscheman var inte insatta från början, man hade inte rum och platser och personalen var inte enig om vården, så kan man säga.

Vad blev konsekvensen då?
– Patienter som fick felaktig vård och som försämrades i sin sjukdom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista