Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Skåne

Psykiatripersonal ska utbildas om ätstörningar

1:45 min

Ledningen för vuxenpsykiatrin i Skåne håller inte med om att personalen på allmänpsykiatriska avdelningar inte skulle ha tillräcklig kompetens för att vårda patienter som lider av ätstörningar. Men psykiatripersonalen kommer ändå att få utbildning av specialister på ätstörningar från Lund.

– Jag upplevde det också väldigt mycket som en förvaring. Det jag hade velat ha var behandling för mina problem, för min depression. Att någon hade sett mig och pratat med mig men på avdelningen så var det inte så mycket annat. Visst man var där men i övrigt så tyckte jag väl inte att det var någon riktig miljö att bli frisk i, säger Hannah Parnén som har vårdats inom allmänpsykiatrin.

Nu är det cirka fyra år sedan som Hannah Parnén senast var inlagd på allmänpsyk. Hon tror att kunskapen bland personal på allmänpsyk har blivit lite bättre de senaste åren, men fortfarande finns det mycket att göra, säger Hannah Parnén.

– Det finns bara en specialistenhet i hela Skåne som tar ätstörningar så man måste faktiskt kunna det på andra ställen.

Som vi har berättat tidigare så får patientnämnden i Skåne in en handfull klagomål varje år som rör just patienter med ätstörningar som vårdas inom allmänpsykiatrin.

– Det är självklart att det bästa hade varit om man hade vårdats på helt rätt ställe men det finns kompetens inom allmänpsykiatrin när det gäller ätstörningsvård också, säger P-O Sjöblom, förvaltningschef för Skånevård Sund dit psykiatrin tillhör.

Men trots det så tycker man uppenbarligen att kompetensen kan bli bättre eftersom ätstörningavdelningen i Lund kommer att vara med och utbilda personal inom allmänpsykiatrin i hur de ska vårda patienter som lider av ätstörningar.

– Kompetensen behöver fräschas upp på olika håll och man kanske behöver tänka att den och den enheten inom den allmänpsykiatriska vården behöver vi se till att man kan ta hand om patienter i väntan på en plats på ätstörningsavdelningen, säger Bodil Gervind som är verksamhetschef för vuxenpsykiatrin i Lundaområdet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista