Maria Albin, universitetslektor och överläkare på Arbets- och miljömedicin i Lund. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Skåne

Mindre pengar för att förebygga arbetsskador

Överläkare: "Mer effektivt att förebygga än efterhjälpa"
1:52 min

Arbetet med att förebygga arbets- och miljöskador i Skåne kan vara hotat. Det befarar kliniken för Arbets- och miljömedicin i Lund efter ett förslag om att kliniken ska få fem miljoner kronor mindre i anslag och tvingas börja ta betalt för förebyggande uppdrag.

– Den stora förlusten är att det är mycket mer effektivt att förebygga än att försöka efterhjälpa den som redan har drabbats, säger Maria Albin, universitetslektor och överläkare på Arbets- och miljömedicin i Lund.

Kliniken för Arbets- och miljömedicin i Lund tar hand om patienter som blivit sjuka av sitt arbete eller sin omgivande miljö men jobbar också förebyggande och hjälper även till exempel kommuner att bedöma hälsorisker med förorenad mark eller när städer ska förtätas.

Kliniken servar Skåne, Blekinge, Kronoberg och delar av Halland, och den får också sina pengar från landstingen genom Södra regionvårdsnämnden. Men nu tänker nämnden på fredag ställa sig bakom en rapport som föreslår att anslagen minskas med 15 procent, och att det förebyggande arbetet inte längre ska finansieras av landstingen utan istället av företag och myndigheter. Maria Albin ser en stor fara med det.

– Problemet är ju att det inte längre blir en prioritering utifrån behov. Som jag ser det är den stora fördelen med en landstingsfinansierad verksamhet att man arbetar utifrån behoven vad det gäller arbetsrelaterad hälsa och miljörelaterad hälsa och inte efter betalningsförmåga eller betalningsvillighet, säger hon.

Pia Kinhult (M), ordförande i regionstyrelsen i Region Skåne och även ordförande i Södra regionvårdsnämnden, säger att det finns ett missnöje med uppföljningen av hur klinikens pengar används. Hon tror snarare att den föreslagna förändringen skulle öka det förebyggande arbetet.

– Deras möjlighet att öka sin finansiering är ju enorm, om man skulle ändra modell, säger hon.

Vad ser du för risker med att det inte blir behoven som styr längre?
– Jag tycker att det är ett ganska uppseendeväckande resonemang. Det skulle ju betyda att vi andra överhuvudtaget inte jobbar utifrån behov, och det visar kanske på att vi behöver sätta oss ner och ta en diskussion om hur det här uppdraget är utformat och faktiskt modernisera det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".