Foto: Christine Olsson/Scanpix
Lund

Vattnet i problemledning är nu rent

1:10 min

Nu verkar det som om bakterierna i den ledning som gjorde i Lunds dricksvatten obrukbart i april verkar ge med sig. Efter en dryg månads kraftfulla spolningar visade de senaste proverna att det inte längre fanns några koliforma bakterier i vattnet.

– De senaste proverna har visat bra resultat, säger Eva Kristensson, marknadschef på VA Syd.

Men trots att bakterierna nu verkar ha gett med sig kommer VA Syd att fortsätta spola.

– Vi har inget tidsperspektiv ännu för när vi kommer att koppla på ledningen på det övriga nätet, säger Eva Kristensson.

Det är fortfarande en gåta varifrån bakterierna har kommit. Det var vid ett av de vanliga prover som tas regelbundet på allt dricksvatten, den 9 april som de förhöjda halterna av koliforma bakterier upptäcktes.

80 000 Lundabor fick under fem dagar koka allt sitt dricksvatten. Efter ett par dagar härleddes bakterierna till en ledning som nyligen tagits i bruk. Ledningen stängdes av och sedan dess har VA Syd försökt ta reda på hur bakterierna kommit in i ledningen men det arbetet upphör nu.

Spolningarna har pågått två gånger i veckan sedan augusti. VA Syd söker inte längre efter svar på hur bakterierna tog sig in men säkerhetsspolar vidare.

– Vi har inte lyckats lokalisera varifrån de kom, säger Eva Kristensson.

Är det inte viktigt att veta det?
– Vi har gjort alla kontroller som man kan göra och gått igenom alla byggskeden som har varit på den här ledningen men ändå inte lyckats lokalisera exakt vad som har hänt.

Istället har VA Syd koncentrerat sig på att rengöra den ledning där bakterierna hittades.

– Vi kommer fortsätta spola och kommer fortsätta ta prover för att göra oss och kunderna trygga i att när vi väl börjar använda ledningen så är det säkert, säger Eva Kristensson.

Ledningen är ny och påverkar inte vattenförsörjningen i Lund. 

Fler artiklar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista