1 av 2
Socialdemokratiska regionråden Henrik Fritzon, Christine Axelsson och Rikard Larsson. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
2 av 2
Pia Kinhult (M), regionråd. Henrik Montgomery/ Scanpix
Skåne

(S)-budget chockar Pia Kinhult (M)

Socialdemokraterna i Region Skåne vill i sitt budgetförslag för nästa år ge drygt 900 miljoner kronor mer till den skånska vården än den styrande femklövern. Men för att klara det behöver skatten höjas med 70 öre.

– Det viktigaste i vårt budgetförslag är att sätta stopp för vårdkrisen, det vill säga att fullt ut finansiera behoven som finns inom sjukvården, säger Rikard Larsson (S), gruppledare för Socialdemokraterna i Region Skåne.

När Socialdemokraterna i regionen i dag presenterade sin budget gavs bilden av en skånsk sjukvård i djup kris - en bild som på många sätt skiljer sig från den som den styrande femklövern ger.

Enligt Socialdemokraterna behövs 800 miljoner kronor till vården nästa år bara för att täcka det underskott som verksamheterna förväntas gå med i år och de nedskärningar som gjorts hittills under året. Resten av de 2,1 miljarder kronor som partiet vill lägga extra på vården går till att täcka vanliga löne- och prisökningar.

Socialdemokraterna tror sig med sitt förslag kunna rädda 1000 jobb inom vården och skapa 600 nya jämfört med majoritetens förslag.

– Genom att lägga nära en miljard mer till sjukvården än vad den borgerliga majoriteten gör, så har vi ett utrymme för att ge bra ekonomiska förutsättningar både till cancersjukvården, förlossningsvården, barnsjukvården och till vårdcentralerna. De säger att de gör det, men de har inga pengar att finansiera det med, säger Rikard Larsson.

Jämfört med femklöverns förslag på en skattehöjning på 30 öre behöver Socialdemokraterna höja skatten med 70 öre, vilket enligt partiet innebär knappt 130 kronor mer i månaden för den som tjänar 25 000. Däremot vill Socialdemokraterna inte höja biljettpriserna i kollektivtrafiken.

Regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) är kritisk mot Socialdemokraternas budget.

– Av det jag hittills sett, så är det definitivt en skattechock, och jag tycker i en tid som denna med en ganska problematisk lågkonjunktur, så är det här ganska förfärligt. Jag är rädd att det kommer att slå ganska hårt mot den skånska ekonomin. Det känns som det här är mer av en vänstersväng tillbaks till att politiken vill in och peta i verksamheten och man vill driva det mesta i egen regi, och det är väl där det skiljer sig, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".