Foto: Skärmdump Sjukvårdsrådgivningen
Skåne

Attack mot Region Skånes datorer

Region Skåne har drabbats av ett liknande sabotage som i går fick Skånetrafikens datorer att gå ned. Enligt Lina Miller, presschef på Region Skåne, skedde attacken någon gång i natt och sabotaget har medfört mycket långa väntetider hos sjukvårdsupplysningen 1177.

Dessutom är det svårt att komma in på hemsidan skane.se och att ringa till folk på regionen. 1177 har kopplats om till ett nödsystem, men väntetiden för medicinsk rådgivning är just nu mycket lång.

Det handlar om en överbelastningsattack eller en så kallad ddos-attack, att tusentals datorer skickar signaler till sidan så servern blir överbelastad och inte fungerar.

Lina Miller på Region Skåne säger att man ser ett tydligt samband mellan de två attackerna.

I eftermiddag drabbades även Kävlinge kommun av en överbelastningsattack. Kommunen hemsida ligger helt nere och IT-tekniker är på plats för att reda ut problemet.

– Vår verksamhet fortsätter precis som vanligt men det är klart att detta påverkar oss negativt. Vi vill ju få ut information om kommunen via vår hemsida, säger Mats Svedberg kanslichef i Kävlinge kommun.

 
 
 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista