Foto: Skärmdump Sjukvårdsrådgivningen
Skåne

Ny nätattack mot Region Skåne

Missnöje kan ligga bakom nätattackerna
1:24 min

För tredje gången på ett dygn har Region Skånes verksamheter utsatts för attacker utifrån, som bland annat slagit ut hemsida, e-mail och telefoni. Enligt MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, handlar det om så kallade överbelastningsattacker för att sabotera systemen.

I går drabbades först Skånetrafiken och sedan Region Skånes hemsida, sedan kom ytterligare en attack mot Region Skånes datasystem på onsdagen som bland annat slagit ut e-mail, telefoni och hemsida.

-- Det har också varit väldigt långa väntetider för dem som kontaktar sjukvårdsupplysningen 1177, konstaterar Lina Miller, presschef på Region Skåne, som ser ett klart samband mellan de tre attackerna.

– Man kan se att det är ungefär samma omfattning som i går. Vi försöker nu identifiera hur stort problemet är vilket är lite svårt eftersom systemen är stabila emellanåt och sedan går de ner, så det är inte tvärstopp.

Vid 15.15-tiden konstaterade Lina Miller att problemen verkade lösta för den här gången.

-- 1177 fungerar åter som vanligt, det vill säga inga köer.

Det rör sig om en så kallad överbelastningsattack, i syfte att blockera systemen så att andra inte kommer åt dem.

– Det är väldigt svårt att skydda sig mot den här typen av överbelastningsattacker. Det är ofta så att folk på något sätt tagit kommando över ett stort antal datorer, som samtidigt bombarderar en webbsajt, en operatör eller ett webbhotell med stora mängder trafik så man överbelastar resurserna, förklarar Svante Nygren, analytiker på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap:

– Man kan tänka sig att någon blivit missnöjd på något sätt, det händer relativt ofta gentemot myndigheter. Det finns vissa som är mer utsatta än andra, exempelvis Polisen. Det kan också handla om utpressningsförsök.

Att en ensam gärningsman skulle ligga bakom är dock osannolikt, menar nätverksspecialisten David Shahin:

– Man måste ju ha en väldigt god teknisk förståelse för att kunna utföra detta och jag misstänker att det måste vara många personer som ligger bakom detta, många missnöjda personer.

Enligt Lina Miller finns det inte någon känd hotbild mot just Region Skåne, som skulle kunna ge någon ledtråd till vem eller vilka som ligger bakom attackerna - eller varför.

Liknande attacker ska, enligt Sydsvenskan, under onsdagen även skett mot Systembolaget och SJ:s datasystem. Även Kävlinge kommun ska ha drabbats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".