1 av 2
Kulturminister Lena Adelhson Liljeroth under sitt besök på Kroksbäcksskolan. Foto: Svjetlana Pastuhovic / Sveriges Radio
2 av 2
Mina Mohammad går i klass 5 A på Kroksbäcksskolan. Foto: Svjetlana Pastuhovic / Sveriges Radio
malmö

Ministern ville se hur elever lär sig förstå texter

2:23 min

Sedan två år tillbaka har Kroksbäcksskolan i Malmö använt sig av ett nytt sätt att lära sig att läsa och förstå texter på. Och redan ser lärarna resultat. Till och med kulturministern ville titta närmare på metoden idag.

– Jag använder mer ord nu än innan och jag kan mycket bättre nu. Jag sa "typ" hela tiden innan men nu säger jag det mycket mindre, säger Mina Mohammad går i klass 5 A på Kroksbäcksskolan.

– Jag sa hela tiden "sen, sen, sen" men nu använder jag "därefter" och "efter det" istället, säger Mina Mohammad.

Det är lektion i klass 5 A på Kroksbäcksskolan och läraren Fredrik Birgersson frågar efter mentala processer i en text som han har delat ut. Eleverna ska leta efter meningar av typen: jag tycker och jag anser.

Här lär man sig att förstå texter på ett nytt sätt, genom att dela upp de i olika gengrer. Det är en metod som klassen har jobbat ordentligt med sedan terminen startade och man ser redan resultat.

– Jo, det måste jag säga att vi verkligen har sett stora skillnader i barnens språk och vilket språk de använder i skolan, säger läraren Fredrik Birgersson.

– Men även att de lär sig att känna igen texter. Vad är det för text jag möter nu? Är det en faktatext eller är det en argumenterande text? Hur ska jag tolka budskapet och det är ju mycket väsentligt i en demokrati att man vet vad det är för texter man läser, fortsätter han.

Idag kom också kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth för att presentera regeringens budget och också passa på att se hur skolan jobbar med läsförståelse. En del av budgeten går nämligen till att öka satsningen på att fler ska lära sig läsa.

– Vi försöker samla in exempel på hur man kan arbeta med läsning, läsförståelse och läslust i olika delar av landet. Här satsar man så det ska bli mycket intressant att höra hur man arbetar och hur man tänker, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Holma-Kroksbäck är ett av Malmös mer utsatta områden, hur kommer den här budgeten du presenterade idag att göra skillnad?

– Det som gäller kulturområdet handlar mer om bibliotek och fritidsgårdar, men det gäller ju även Kroksbäcksskolan. Men sedan finns det en större satsning på utbildningsdepartementet som handlar om kompetensutveckling för lärare i ämnet svenska och det kommer den här skolan till del, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista