Lars Almroth . Foto: Sveriges Radio/Malin Thelin
Skåne

Barnläkare i Skåne vill inte bedöma asylsökandes ålder

1:36 min

Barnläkare i Skåne vill inte vara med och bedöma om asylsökandes är över eller under 18 år. Förfrågan har kommit från Migrationsverket, men Lars Almroth, som är ordförande i chefsnätverket för barnsjukvården i Skåne, menar att man inte kan var med och göra den här typen av bedömningar  

– Vi har fick förfrågningar till exempel om ungdomar som sa sig vara sjutton och ett halvt eller sjutton år och nio månader, och vi kan helt omöjligt hitta någon metod som skulle kunna avgöra om de i verkligheten är över arton år eller inte, säger barnläkare Lars Almroth.

För det kan handla om månader. Född i februari eller född i augusti? Migrationsverket behöver veta hur gamla de som söker asyl är, eftersom det påverkar vilka rättigheter de har. Samtidigt säger barnläkarna i Skånes offentliga vård att det inte går att ge några säkra svar. Fredrik Bengtsson som är informationschef på Migrationsverket menar att de här är bedömningar som ändå behöver göras.

– Det påverkar ju att vårat beslutsunderlag när vi gör en åldersbedömning blir ju mindre, eller rättare sagt, mindre omfattande, men likväl så måste vi göra bedömningen. Och genom att avsäga sig att bistå med det här så kommer underlaget för vår del att bli mindre omfattande, säger han.

Mindre rättsäkert eller alltför osäkert. Barnläkare Lars Almroth menar att så länge det inte finns vetenskapliga metoder så är det inte etiskt försvarbart att svara på frågan. För även osäkra svar kan komma att tolkas som en sanning.

Rebecka Erici/Malin Thelin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista