West Side Story både traditionell och ny

4:15 min

Det är traditionellt och nytt som möts när Nöjesteatern i Malmö sätter upp West side story, i alla fall är det tänkt så. Inramningen är ganska traditionell, men t ex är koreografin helt ny.

En husfasad, en brandtrappa och såklart en balkong där kärleksscenen a la Romeo och Julia utspelar sig. För Emmi Christensson som gör Maria har det knivigaste i repetitionerna varit att se till att hennes karaktär går igenom och verkligen syns.

West side story har iscensatts ett otal gånger.Det finns en ganska inpräntad bild av hur det ska se ut och låta. Maria görs tex ofta av någon med en klassisk skolad röst, Emmi säger att hon den här gången försöker lägga sig mitt emellan klassiskt och populärmusikaliskt. Anders Gjönnes som gör Tony säger att han jobbat med att ge rollen ett eget avtryck

När West side story fick urpremiär 1957, var Jerome Robbins koreografi banbrytande. Och när nu Sian Playsted gör ny koreografi är det nya rörelser fast i samma anda. Det som har hänt sen 1957 är såklart att dansarna idag är så mycket skickligare tekniskt sett, men det betyder nödvändigtvis inte att det blir bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista