malmö

Ullenhag: Oacceptabel registrering

1:34 min

Polisens misstänkta registrering av romer är oacceptabel - det konstaterar integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

– Det är minst sagt upprörande. Vi ska inte vara i ett läge där människor registreras enbart på grund av etnisk bakgrund.

Som integrationsminister har Erik Ullenhag (FP) ansvar för att underlätta romernas integrering i det svenska samhället och även, tillsammans med romska företrädare, ta fram en rapport om hur romer utsatts för övergrepp i Sverige historiskt.

– Romerna är en grupp som utsatts för omfattande diskriminering under hela 1900-talet. Romer, som har ett arv av och upplevt tvångssteriliseringar i sin familj eller förnekats rättan att få bosätta sig var de vill, det är klart att detta minskar förtroendet för det etablerade samhället, konstaterar Erik Ullenhag.

– Tyvärr kan jag känna att jag kan förstå romer som drabbats av övergrepp, som steriliseringar, att man har ett begränsat förtroende för myndigheter.

Ullenhag, som den här veckan flyttat sitt skrivbord till Rosengård i Malmö, hade egentligen tänkt ta upp andra saker under eftermiddagens planerade pressträff. Men det var frågan om romerna som de församlade journalisterna ville höra honom kommentera:

– Den känsla en romsk familj får av att vara i ett läge där man är etniskt registrerad, klart att det väcker minnen från de riktigt, riktigt obehagliga delarna av 1900-talet.

– Det finns ingen annan folkgrupp i Sverige som utsatts för diskriminering och så omfattande utanförskap under lång tid.

Justitieminister Beatrice Ask (M) var också starkt kritisk:

– Min första reaktion var att det kan inte vara sant. Det är allvarligt, i synnerhet som vi varit väldigt noggranna med att vi ska ha en modern polisdatalag och då måste vi säkerställa att den också implementeras och används så att det inte sker någon verksamhet som inte faller in i de ramar som riksdagen fastställt, konstaterar Beatrice Ask.

Thobias Ligneman

thobias.ligneman@sverigesradio.se
040-666 57 61

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista