Stefan Bydén vid en av de nyanlagda dammarna på St Hans backar. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Lund

Nu ska "surhålet" bort!

1:19 min

I närmare 45 års tid har miljögifter från en gammal soptipp läckt ut i vattnet på rekreationsområdet St Hans backar i Lund. Med hjälp av sju nya dammar ska området nu renas från gifter

Området, som på slutet av 1960 talet byggdes på en gammal soptipp, har visat sig innehålla föroreningar men ska nu med hjälp av sju nyanläggda dammar skapa en bättre miljö, berättar Stefan Bydén, miljövetare som kommit på iden.

-- Ja genom att pumpa upp vattnet till dammarna som sen sakta rinna igenom och förhopningsvis bli renare från damm till damm.

Gifterna, som troligen ligger lagrade i sopor och avfall som är begravda under området, kommer ut när regnvatten som silas genom jorden rinner igenom. Förutom dammarna kommer ut ska man också lägga ett tjockt lager lera över backarna, som ett skyddsskal av lera som ska hindra vattnet från att ta sig igenom.

Det var efter att man för några år sedan upptäckte att fiskyngel i Vallkärraån missbildats, som Lunds kommun på allvar började arbeta på en lösning och att det tagit flera år att hitta en, förklarar Stefan Bydén med att det varit ett svårt arbete.

– Att hitta lakvattnet har varit svårt och att tänka ut ett vettigt sätt att rena det. Man har ju lagt soptippen på ett av de sämsta tänkbara ställena. Det ligger mitt mellan två gamla bäckraviner och hur vattnet rinner där är inte så lätt att veta.

Sju miljoner kommer reningsarbetet att kosta Lunds kommun och resultat hoppas man kunna se redan nästa år. Men exakt vilka gifter det rör sig om och varifrån de kommer är ännu inte klarlagt.

Madeleine Fritsch-Lärka

madeleine.fritsch@sverigesradio.se
040-666 55 76

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista