Skåne

Polisen nerringd av oroliga som vill veta om de finns med i register

1:37 min

Skånepolisen har sedan i går eftermiddag blivit nedringd av personer som vill veta om de finns med i registren över romer. Detta trots att den som ringer krävs på en rad personliga uppgifter.

– I går hade vi fem personer som svarade i telefon under eftermiddagen och i dag har vi haft fem-sex personer som har svarat hela tiden och då har det ändå varit en väntetid på runt 30 minuter, säger Skånepolisens chefsjurist Monika Nebelius.

Sedan Skånepolisen i går eftermiddag erbjöd alla oroliga snabbt besked om de finns registrerade eller inte, har det ringt oupphörligt hos polisen i Malmö.

– Vi lämnar den information som vi kan. Oavsett varifrån i landet man ringer så blir man kopplad till en av våra handläggare

Hur lång tid tar det innan de får besked?
– Vi har ett lagkrav på oss att det ska handläggas skyndsamt och det gör vi. Folk ska inte behöva vänta på det här.

Hur länge kommer ni att svara på de här frågorna?
– Det gör vi tills ingen ringer mer.

Att bli struken ur registret är inte lika lätt, berättade biträdande länspolischefen Petra Stenkula på presskonferensen i går.

– Det får prövas i varje enskilt fall eftersom det är en utgångspunkt huruvuda man är misstänkt eller inte.

En del av de som ringer för att få veta om de är registrerade blir upprörda när de just i detta sammanhang krävs på en rad personliga uppgifter.

– Vi begär personnummer och adressuppgifter för att vi ska kunna skicka beskedet till rätt person via folkbokföringsregistret så att man inte ringer och begär ut någon annans uppgifter. Men jag har förståelse för deras reaktion i det här fallet, säger Monika Nebelius.