Kristianstad i översvämningsprojekt

Kristianstads kommun är en av testkommunerna i ett EU-projekt som ska hjälpa till att hantera risksituationer i samhället.

Kommunen deltar på grund av erfarenheterna med översvämningar.

- Vi är lämpade eftersom vi lever med en översvämningsrisk, med stora konsekvenser, som vi jobbar mycket med, säger Anders Pålsson på Räddningsverket.

Tre svenska kommuner ska vara med och utveckla ett datasystem som ska kunna användas för att förutsäga och hantera olika farliga situationer i samhället, som stormar, jordbävningar eller olyckor i industrier.

Kristianstad vill förbättra beredskapen för översvämningar och då är det viktigt med bra prognoser. Systemet som ska utvecklas ska regelbundet ta in väderinformation från SMHI och data från bland annat satelliter.

Om det finns risk för översvämning ska systemet räkna ut flera olika prognoser och hur troligt det är att dom förverkligas. På så sätt ska räddningstjänsten kunna hitta det bästa sättet att hantera situationen.

Och om det skulle bli en översvämning är det viktigt att snabbt kunna välja rätt insats.

- Vid ett tillfälle 2002 fick vi en vecka på oss att stabilisera den gamla vallen, det gällde säkerheten för hela kommunen, och vi hann precis, säger Anders Pålsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".