Modell av staden Kyiv som visades under internationella fastighetsmässan MIPIM i Cannes. Foto: Valery Hache/Scanpix
Staffanstorp

Politiker lät skattekronor rulla på mat och dryck vid mässa i Cannes

1:57 min

Staffanstorps kommun har hittills lagt över 400 000 kronor på att vara med i den årliga internationella fastighetsmässan MIPIM i Cannes. Pengarna har bland annat gått till middagar och alkohol men det är svårt att säga om skattebetalarnas pengar lett till några konkreta investeringar.

I kvällens Uppdrag Granskning följer SVT pengarnas väg, när en delegation på sju personer åkte från Staffanstorp till MIPIM i Cannes, en resa som börjar med frukost, fatöl och en gammeldansk på Kastrup. Så rullar det på till en sammanlagd kostnad av 412 326 kronor för de tre mässor som Staffanstorp deltagit i.

Eftersom resorna varat några dagar längre än själva mässorna menar programmet att det enligt skatteverkets regler handlar om en delvis betald semesterresa. Men kommunalrådet Christian Sonesson, som var med på MIPIM, slår tillbaka mot den kritiken och konstaterar att tiden fyllts med olika former av möten, även interna.

– Vi bor väldigt spartanskt, vi köper toalettpapper själva, bäddar våra sängar själva och städar själva, så det är inte på något sätt någon flärdresa, säger  Christian Sonesson i programmet och konstaterar att franska rivieran i början mars inte fullt så varmt och underhållande som man kanske skulle kunna tro

När det gäller alkoholintaget finns det ingen alkoholpolicy i Staffanstorps kommun utan det handlar om att dricka med måtta och "i undantagsfall".

– Man gör väl den bedömningen att det är upp till sunt förnuft att hantera det och att enligt min uppfattning så är det skånska traditioner och seder som ska gälla. Det är inte svårare än så, uppger kommunstyrelseledamoten Torbjörn Lövendahl (S) som var med under mässan.

Har då resorna till Cannes gett något för kommunen? Ja, enligt Sonesson har det knutits upp kontakter som ska ge framtida investeringar i Staffanstorps kommun. Sonesson nämner företaget Hemsö och några andra företagare som kommunen haft kontakt med redan innan mässan.

– Vi hade 2011 möten med fastighetsägare som redan hade mark men som var tveksamma till om det skulle sätta igång, säger Sonesson för att i nästa andetag erkänna att dessa möten mycket väl hade kunnat hållas hemma i Staffanstorp.

– Fördelen därnere är att vi kan ha väldigt mycket möten på kort tid så det är väldigt effektivt.

Nu är det inte bara Staffanstorp som är med på MIPIM utan det handlar om hundratals svenska politiker och tjänstemän som möter varandra och potentiella investerare i Cannes. I år valde Staffanstorp att vara med i den Öresundsmonter som Malmö stad har varje år sedan 1998 tillsammans med Köpenhamn, skånska grannkommuner och några byggbolag.

För Malmös del handlar det om ett 20-tal politiker och tjänstemän som är med, till en nettokostnad för Malmös skattebetalare om cirka en miljon kronor plus lön för tjänstemän som planerar mot nästa mässa. Men det är en investering som ska skapa mer jobb och välfärd i regionen, på båda sidor om Öresund.

– Det viktigaste är att vi ur ett internationellt perspektiv sätter oss på kartan tillsammans med Köpenhamn, att detta är en viktig del av Europa. Och det visar ju också den genklangen och gensvaret vi får, det betyder mycket för oss, säger näringslivsdirektör Pehr Andersson till P4 Malmöhus.

Enligt en rapport, som Malmö stads revisorer gjorde 2011, verkar alla nöjda med utbytet även om det citat är svårt att mäta exakt vilka affärer som kommer från MIPIM.

– De riktiga reella affärerna, det är ju näringslivet som gör det. Vi från stadens sida, vi skapar förutsättningarna för att kunna göra det här tillsammans, säger Pehr Andersson och svarar ja på frågan om det ger Malmös skattebetalare valuta för pengarna.

Han lyfter också fram att flera Malmöprojekt, däribland Turning Torso, prisats under mässan och det bidragit till att öka intresset för regionen, återstår att se hur mycket av det som spiller över till Staffanstorp.

Reportaget om Staffanstorp sänds på SVT i kväll klockan 20.00.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista