Folsyra kan hjälpa barnlösa män

Sperma från skånska män kan bidra till att lösa gåtan med barnlöshet hos män. På Fertilitetscentrum i Malmö pågår just nu ett forskningsprojekt, där man undersöker om B-vitaminet folsyra kan ha en avgörande betydelse.

– Man vet att folsyra spelar stor roll för celler som delar sig snabbt, och just när det gäller spermieproduktion så handlar det om snabb celldelning. Det finns också en tysk undersökning som visar att barnlösa män mycket oftare hade problem med gener som har med folsyraomsättningen att göra, säger Aleksander Giwercman professor i andrologi, som leder projektet.

Forskarna tror alltså att en orsak till infertila mäns dåliga spermakvalitet kan vara en skada på de två gener som hjälper kroppen att ta upp folsyra.

Nu ska sperma från tvåhundra infertila män jämföras med den från lika många män, som nyligen gjort sina kvinnor med barn, för att se om de här generna skiljer sig åt. 

Om forskarna har rätt i att folsyran har stor betydelse för fertiliteten, så skulle det innebära att ett en del infertila män enkelt kan bota sina infertilitetsproblem med hjälp av ett folsyretillskott. 

Nästa steg blir nu att ge folsyra till de män som har låga halter för att se hur det förbättrar deras sädeskvalitet.

– Sådana här studier tar väl ett, två år, så det blir väl aktuellt inom några år, säger Aleksander Giwercman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".