Malmö

Brännskadad man misstänks för grov mordbrand

1:25 min

Den man som skadades allvarligt i branden i flerfamiljshuset på Kantatgatan i Malmö i går kväll är enligt Malmöpolisen misstänkt för grov mordbrand. Många fick evakueras i samband med branden, eftersom det fanns gasflaskor på lägenhetens balkong, men de evakuerade har nu kunnat återvända hem.

Faran är nu över i det flerfamiljshus på Kantatgatan i Malmö där en brand i går kväll bröt ut efter en explosion på balkongen. På balkongen fanns två gasflaskor, den ena har exploderat och den andra är inte längre farlig. Polisen hävde avspärrningarna vid femtiden på torsdagsmorgonen.

– När vi kommer fram är det en kraftig brand från två balkonger, där lågor sticker ut mot gården, berättar Ulrika Lindmark, insatschef på räddningtjänsten Syd.

Larmet om branden kom vid 22.39, då brann det på en balkong till en av lägenheterna. Branden spred sig sedan till ytterligare en balkong.

– Det var många som ringde, ett av de första samtalen kom från lägenheten två våningar ovanför, berättar Torbjörn Krokström, inre befäl på räddningstjänsten Syd.

På en av balkongerna fanns svetstuber med acetylengas, en av dem har med största sannolikhet exploderat under släckningsarbetet och eftersom risken var stor för fler explosioner så evakuerades alla i höghuset och ett intilliggande hus.

Två personer har förts till sjukhus, en av dem, en man har fått allvarliga brännskador. Mannen fanns i lägenheten, där branden startade. En kvinna som också fanns där fick lindrigare skador.

– Det är de två personerna som har bott och befunnit sig i den lägenhet där branden startade, berättar Ulrika Lindmark.

Under natten har de som evakuerades förts till lite olika ställen.

– Vi har haft en uppsamlingsplats på Lindängsskolan, vissa av dem har flyttat vidare till hotell, säger Ulrika Lindmark.

Hur svårt har arbetet varit?
– Det har varit rätt komplicerat att få information och få en visuell överblick över flaskorna och balkongerna. Faktiskt har vi varit rätt avvaktande och genomfört kylning och utvändig släckning i avvaktan på mer information om gasflaskorna, säger Ulrika Lindmark.

Hur ser det ut just nu?
– Vi har avvecklat och fått bekräftat att gasflaskorna är opåverkade eller redan har exploderat så det finns ingen risk kvar och boende har precis börjat släppas tillbaka till sina bostäder, säger Ulrika Lindmark.

Den lägenhet där branden startade är fortfarande avspärrad och polisens tekniker ska under morgonen eller förmiddagen undersöka den. Inledningsvis utreder polisen branden som grov mordbrand.

Polisen har ännu inte kunnat höra mannen som bodde i lägenheten där branden startades eftersom han skadades svårt vid branden och fortfarande vårdas på sjukhus.