1 av 2
Foto: Sandra Qvist/TT
2 av 2
Linda Byqvist och Marco Vega. Foto: Johanna Hellström/Sveriges Radio
Morgon i P4

Sexrådgivarna: Din magkänsla visar vägen

Hör Marco och Linda om magkänsla
7:15 min

Magkänslan är en fantastisk inbyggd liten GPS i oss. Vi måste bara träna oss i att lyssna på den, säger Morgon i P4:s sexrådgivare Marco Vega och Linda Byqvist.

För det finns saker som hindrar oss att följa den inre kompassen.

– Vissa regler och moralaspekter säger saker till oss, förklarar Marco Vega. Som att man måste känna lust när ens partner kommer till en, eller att det känns konstigt att inte känna lust när man varit tillsammans ett tag.

– Kan man bara säga "Jag är inte riktigt tänd idag"? Eller hur säger man "Jag är jättetänd idag"?

Linda Byqvist frågar sig när någon senast blev uppmanad på en arbetsplatsträff att lyssna på sin magkänsla. Och hon betonar att det inte bara handlar om underlivet.

– Magkänsla bottnar i alla våra tankar, känslor och upplevelser. Fast mycket snabbare. En blandning av instinkt, förnuft och erfarenhet.

Men eftersom den är ett luddigt begrepp måste vi träna oss i att lyssna på magkänslan.

– Att våga lyssna kan starta stora processer. Helt plötsligt kan man gå mot strömmen eller mot förväntningarna hos dem man har runt omkring sig, säger Marco Vega.

– Och det finns ibland en krock mellan vad man har lust med och vad huvudet talar om för en, fyller Linda Byqvist i.

Marco Vega talar om känslan före, under och efter.

– Det behöver inte bara gälla sex, utan också enkla saker som att svara på frågan "Hur är läget?". Ska man berätta på riktigt? Och hur känns det?

Om man får två rätt av tre före, under och efter är man på väg att hitta magkänslan, säger han och betonar samtidigt att det är lätt att blanda ihop magkänsla med impulsivitet.

Fast för att kunna känna efter krävs att man är närvarande. Inte att man exempelvis pysslar med sms eller Facebook. Marco Vega hittar sin känslomässiga plats när han lyssnar på musik med hörlurarna på.

Och även om det kan kännas tungt att fatta svåra beslut så känns det oftast bra efteråt, förklarar Linda Byqvist.

– Lättnad. Även om man fattar ett jättejobbigt beslut brukar det följas av känslan av att "det här var rätt".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".