1 500 nya jobb inom IT och teknik

Det finns många lediga jobb för teknik och datakonsulter. Men trots att företagens efterfrågan på teknik och datakonsulter stiger så går fler än 1 400 teknik- och IT-högskoleutbildade människor arbetslösa i Skåne. Och arbetslösheten går inte ned i samma takt som nya jobb skapas.

- Allt tyder på att det har vänt. Redan i slutet på 2004 kom det fler nya jobb till arbetsförmedlingarna. Trenden håller i sig 2005, säger Länsarbetsnämndens utredare Patrik Rosén.

Det har blivit bättre. Antalet lediga jobb inom IT och teknik växte med 45 procent förra året jämfört med 2003, och i år tror Länsarbetsnämnden att 1 500 nya jobb skapas, det är en försiktig prognos som bygger på uppskattningar från de stora arbetsgivarna.

Men trots att det borde vara svårt för en högskoleingenjör att gå arbetslös en längre tid just nu så var 1 469 högskoleutbildade personer arbetslösa den sista januari.

- Inom teknikyrken så föråldras kompetensen snabbt, säger Patrik Rosén.

Den här gruppen har inte mycket att hämta hos arbetsförmedlingen just nu, budgeten för fortbildning har minskats kraftigt i år och en arbetslös högskoleingenjör som vill fräscha upp sina kunskaper får göra det på egen hand. Läget är betydligt bättre för dem som precis har tagit sin examen.

- Till största delen söker man folk med lång utbildning och erfarenhet, men nu börjar man även söka bland nyutexaminerade, säger Patrik Rosén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".